La setmana occitanocatalana de 2019 a la Universitat de Lleida

Descarregar Pdf

El 27, 18 i 29 de maig va arribar el torn de la Universitatd de Lleida (UdL) de completar l'intercanvi amb al Universitat de Tolosa (UT2J). Ens van visitar estudiants d'occità i els seus professors Cécile Noilhan, Marine Mazars, Jacme Gourc i Joèla Ginestet. La Càtedra d'Estudis Occitans els va acollir amb els braços oberts organitzant un programa molt variat que, com sempre, va alternar les activitats pròpiament acadèmiques amb altres més encarades al lleure, la convivència i, sobretot, la conversa i l'intercanvi cultural.

Jorge Nieto, director del Departament de Filologia catalana i comunicació, va inaugurar, dilluns, la trobada, amb un discurs de benvinguda, que va estar seguit per la conferència de Jacme Gourc (UT2J) Trobadors tolosencs, trobadors a Tolosa. La Fin’amor dins l’espaci raimondin. Després de dinar, lleidatans i tolosencs van visitar la Paeria i van cloure el dia amb un sopar convivial.

Dimarts, les activitats acadèmiques van ser conduïdes per Joèla Ginestet i Cécie Noilhan, de la UT2J, que ens van apropar a la literatura occitana del segle XX amb les conferències Joan Bodon: del poèma « Ouccitanho » (1936-1937) a La Santa Estèla del Centenari (1960), i Dobla vida, doble escrich? L’emplec dels pseudonims pels autors de lenga d’òc pendent la Segonda Guèrra mondiala, respectivament. La tarda va discórrer al restaurant El Xop en un dinar campestre que pretenia apropar els occitans a la gastronomia lleidatana i en què va participar Xavier Moral, de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

Dimecres, tots els participants de la trobada van assistir al curs de Dialectologia catalana i occitana del professor Ramon Sistac, de la Universitat de Lleida, i a la xerrada de Marina Mazars, de la Universitat de Tolosa, Al caireforc de las culturas: los tèxtes visionaris.