Crònica de la Setmana Occitanocatalana 2023
Descarregar PdfLes activitats habituals del Departament de Filologia i Comunicació s'han vist alterades els tres darrers cursos per la situació sanitària, però aquest 2023 celebrem que, per fi, les hem pogut reprendre. Com és costum, els estudis d'occità de la nostra universitat han pogut tornar a acollir professors de la Universitat de Tolosa - Joan Jaurès. Tanmateix, la trobada, aquest any, només s'ha produït en una direcció (hem pogut acollir-los però no visitar-los) i la rebuda ha sigut sense alumnes. Els estudiants, però, anhelen poder-los albergar el curs vinent i viatjar a Tolosa per poder conéixer l'occità dins del seu domini territorial. Els professors que ens han acompanyat aquests tres dies han sigut Jacme Gourc, Patric Sauzet i Francés Pic.
Aquest any, l'intercanvi ha començat amb la inauguració de l'exposició Lingüística e literatura d'un costat e d'autre dels Pirenèus, que ha romàs durant tres setmanes al claustre de la Pensativa, i amb un sopar de germanor dels professors i alumnes de Lleida amb els tres visitants occitans. L'endemà ha estat consagrat fonamentalment a l'aprenentatge i intercanvi de conferències acadèmiques. Francés Pic ha parlat d'alguns documents poc convencionals a De l'oral a l'escrich e d'escrich per l'oral: babòias, besucariás, efemèrs, ocasionals, los supòrts non-libres de la comunicacion escricha en occitan. Tot seguit, Jacme Gourc ha compartit troballes de literatura medieval amb perspectiva de gènere amb Quand los trobadors cantavan, las trobairitz descantavan... votz femenina, votz feminista? i, en darrer lloc, Patric Sauzet ha dut una xerrada de lingüística històrica: Se la lingüistica istorica a un "sens"? (exemples de fonologia e de sintaxi). Per la tarda, tots els membres de la trobada s'han desplaçat al restaurant Sícoris-Lo Caragol per dinar. Allà, han celebrat un recital poètic conduït pels estudiants d'aranès: Condò et Sandaran as auta votz. La darrera conferència del dia l'ha portada Claudi aventin-Boya, d'Aran Culturau, que ha presentat Aran entàs dummies: què ei çò que cau veir e a on ei que cau anar.
El darrer dia hem celebrat la Festa de la Creació, tradicional aplec anual d'estudiants i professors del grau de Filologia catalana i estudis occitans, en què es posa especial èmfasi en la mostra de creacions pròpies de l'estudiantat. Alumnes de segon i tercer han presentat la revista Plou i fesols i Sofia Colominas i Miquel Rodríguez han representat l'obra original Ulisses 3:3. Enmig, l'escriptor Vicenç Altaió ens ha visitat també i ens ha ofert el discurs Subversió estètica: avantguarda i postmodernitat. El dinar de germanor al Claustre de la Pensativa ha estat el millor colofó per una setmana de tres dies d'efervescència cultural.